onsdag 27 februari 2013

Ysterhetenkrönikan Presenterar: Meta

När krönikörer inte har något att skriva om i sin spalt så skriver de ofta om hur lite de har att skriva om. Ett sorts meta-krönika om hur svårt det är att skriva krönikor.

Meta, att skriva böcker om att skriva böcker eller att läsa om någon som läser.

Kända verk med metabetoning är bland annat fantasyromanen "Den oändliga historien". Den handlar om Bastian som hittar en bok, en bok där han själv visar sig vara hjälten. Alltså, man läser en bok om en pöjk som är hjälten i boken han läser. Med lite fantasi så inser man snart att när man läser boken så hjälper man Bastian igenom sitt äventyr, vilket gör att läsaren blir hjälte i boken hen läser. Meta.

Att göra verb av andra ordklasser än just verb kallas att "Verba". Att Netflixa eller att Kostyma är två exempel på detta. Ordet "Verba" är i sig än en så kallad verbning, vilket gör det hela till ett underbart exempel på just meta.

Humorn är ett fält som ofta använder sig mycket av just meta. När något går på tok användas ibland orden: "Det gör inget, detta är ändå inte på riktigt" för att bygga humor. Ett tilltag som använts av bland andra Peter Settman. Att göra sketcher om hur man gör sketcher av typen "Låtsas-Bakom-Kameran-Reportage" är inte heller helt ovanligt och har använts med stor framgång av succéduon Ander & Måns. Ännu ett exempel är humorserien Grotesko som gjorde ett helt avsnitt med temat meta. Meta anses ofta som "skoj".

Så, vad gör man när man inte vet vad man ska skriva om som krönikör? Man skriver om hur svårt det är att skriva krönikor. När jag inte vet vad jag ska skriva om, då skriver jag om meta.

Tack för mig.


Här ser vi en bild på en kamera, ett klart fall av meta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Tweets av @MrBiskvi