lördag 20 april 2013

Disney vill döda dina föräldrar


Förlåt för den potentiellt missvisande titeln, men att mörda föräldrar är något av en specialitet hos Disney. Nedan har vi ett antal filmer med mer eller mindre trasiga familjeförhållanden. Jag har valt minst en film från alla årtionden Disney producerat familjeinriktad underhållning.


Snövit och de sju dvärgarna (1937)
Till att börja med, låt oss glömma det faktum att Snövit söker skydd hos sju främmande män. Det är något som utbildad personal får ta hand om. Snövits pappa dör och styvmamman lejer en jägare för ett beställningsmord.

8 av 10 trasiga familjepoäng

Pinocchio (1940)
Ensam man som troligtvis aldrig haft någon flickvän lever på att snickra leksaker. Saknar barn, verkar även sakna basala kunskaper om hur barn blir till.

2 av 10 trasiga familjepoäng

Askungen (1950)
Både mor och far till Askungen är döda, lägg till på det två extremt störiga styvsystrar och en styvmamma som sätter pennalism och misshandel i system. Inga mordförsök dock, till familjens plussida.

5 av 10 trasiga familjepoäng

Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)
En veritabel solskenshistoria i disneysamamhang. Inga dödsfall och alla filmens föräldrar beter sig som sig folk. Denna film tar jag med som motvikt i Disneys annars rätt blodiga katalog.

0 av 10 trasiga familjepoäng

Bernard och Bianca (1977)
Ung föräldralös flicka blir kidnappad av kvinna med fäbless för stora juveler. Familjeförhållandena på den flodbåt kvinnan har sitt tillhåll är sådär bra då tjejens närmsta familjemedlemmar blir två krokodiler.

7 av 10 trasiga familjepoäng

Oliver och Gänget (1988)
Förlagan till denna film är Charles Dickens Oliver Twist så... Tja, taskiga familjeförhållanden är att vänta. Ung katt blir adopterad av tjyvband efter att ha blivit dumpad i låda på gatan. Deppigt.

6 av 10 trasiga familjepoäng

Lilla sjöjungfrun (1989)
Ariels mamma finns ingenstans att tillgå och fadern har uppenbara aggressionsproblem. Stor syskonskara, vilket måste underlätta tröstandet när pappa gått loss med treudden.

3 av 10 trasiga familjepoäng

Lejonkungen (1994)
Simbas pappa, Mufasa, blir brutalt mördad av sin bror Scar. Jag undrar hur deras föräldrarelation såg ut.

7 av 10 trasiga familjepoäng

Lilo & Stitch (2002)
En ung kvinna uppfostrar sin lillasyster för att, otippat, båda föräldrarna är döda. Visserligen har syskonen det bra tillsammans, men det känns uppenbart att det saknas föräldrar i hemmet.

4 av 10 trasiga familjepoäng, mest på grund av avsaknaden av mordkonspirationer

Trassel (2010)
Rapunzel har båda föräldrarna kvar, men hon har inte träffat dem sen hon var kring ett år gammal. Istället har hon uppfostrats av en kvinna som utnyttjar hennes hårs magiska egenskaper.

4 av 10 trasiga familjepoäng


Såja, det var cirka en femtedel av Disneys klassiska filmskatt. Tråkigt läsning såklart. Att Disney hatar barn är en svår tanke att förlika sig med, men varför annars döda deras föräldrar?

"Farbror Walt sa att allt skulle bli bra, han ljög..."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Tweets av @MrBiskvi